Cara Memperkuatkan signal Wifi

on Sabtu, 6 Februari 2016

Cara memilih Modem Wifi, Kenapa Wifi saya tidak dapat pergi Jauh ? pernahkah pendapat atau soalan di atas timbul di dalam kepala otak anda? dan topijerami sangat pasti ia pernah terkeluar dari kepala otak anda semua kerana sekarang ini boleh dikatakan hampir semua orang yang berumur 40 tahun kebawah mengunakan internet lebih lebih lagi wifi walaupun di mana jua anda berada.

Persoalan ini jugak pernah terkeluar oleh customer saya, di mana bila client saya ini pergi ke rumah kawan nya dan kawan nya memgunakan maxis fibre dan coverage maxis fibre modem hampir sampai ke setiap sudut rumah kawan nya, saya cuma kata ia tidak pelik kerana coverage still sangat dekat tetapi dia lantas mempersoalkan rumah nya mengunakan modem unifi dan mendapati modem wifi nya tidak sampai ke setiap pelusuk rumah nya.

Selepas itu client tersebut menyambung ceritanya lagi, rumah kawan nya yang berada berdekataan one utama iaitu kondo dan di kondo tersebut adalah sebuah kolam, bila dia lepak di kolam tersebut bersama kawan nya, dia berasa tersangat terkejut di mana rumah kawan nya level 9 masih sampai wifi nya di kolam tersebut.

jadi saya dengan spontan tetapi dengan penuh ilmu menjawab soalan nya, saya namakan jawapan saya bagi kepada nya sebagai.


Cara memilih Modem Wifi

Di mana saya menyenaraikan alasan ini kepada nya iaitu alasan kenapa wifi lemah.

1. Modem nya adalah modem lebih lama dari nya.

2. Mengunakan modem wifi yang lemah DBi

3. Mengunakan wifi frequency yang kecil.

mungkin anda tidak faham apa yang topijerami katakan kat sini oleh di sebabkan ia agar sedikit teknikal.

Topijerami akan menerangkan dengan mudah agar anda lebih faham

point satu- modem yang lama sudah tentu ia akan jadi lebih lemah atau wifi nya lemah atau antenna yang menjadi lemah. setiap modem wifi mempunyai antenna nya sendiri, antenna ini lah yang akan melancarkan wifi kepada anda.

modem wifi yang lemah DBi, apakah DBi ? ok dengan kata senang adalah DBi adalah kekuatan modem wifi untuk menembusi seperti halangan, dulu untuk kegunaan rumah sudah banyak Modem wifi yang ada DBi yang kuat.

Kebaikan DBi yang tinggi.


  • Mungkin wifi anda mampu pergi ke seluruh rumah anda
  • Pastikan anda dapat signal yang banyak walaupun berada jauh
Mengunakan wifi frequency yang kecil, ok kenapa ada frequency? macam radio era frequency 103.30 Mhz ke? jawapan nya betul, memang teknologi wifi dalam bahasa teknikal di panggil Radio Frequency cuma untuk wifi ia tidak memgunakan metric Mhz tetapi giga hertz atau GHZ.

Di dalam dunia wireless networking ada dua GHZ iaitu 2.4 GHZ dan 5 GHZ, sekarang majoriti modem di rumah anda saya percaya mengunakan 2.4 GHZ.

I will speak the truth here, 2.4 GHZ sangat jauh signal dapat travel berbanding 5 GHZ cuma 2.4 GHZ mudah overlap dan menjadikan 2.4 GHZ susah untuk travel lebih jauh, manakala 5 GHZ susah untuk overlap  dan mejadikan ia boleh pergi lebih jauh,

Apakah maksud overlap? bertindih... contoh bila signal wifi anda bertindih dengan jiran anda wifi anda akan menjadi lemah jika (jika anda tertindih channel yang sama)

Dan jika anda mengunakan 5 GHZ walaupun ia bertindih ia tidak meganggu internet anda, oleh kerana ia mempunyai lebih banyak channel.

apa Maksud channel? ok saya malas terangkan nanti anda pening, anda boleh tengok video you tube di bawah.


atau anda boleh tengok contoh gambar susunan mode wifi yang ter baik di mana tiada channel tidak overlap

cara memperkuatkan signal wifi

Contoh di atas channel 6 tidak bertindih dengan channel 6 yang sama

so conclusion nya untuk memlih wifi terbaik adalah seperti list di bawah dan jangan lupa baca cara megetahui kelajuan internet anda sebenar.

  1. Beli Modem Wifi yang ada dbi tinggi untuk mudah menembusi dinding
  2. Beli Modem yang support 5 GHZ
nota kaki: pastikan device anda support 5 GHZ signal.

Ranking: 5

{ 2 ulasan... read them below or add one }

Wan Syahida Kahar berkata...

Ooo cam gitu rupanya yer. Thanks for sharing.


2 November 2016 pada 3:25 PTG
Mesothelioma berkata...

wah ini menambah inspirasi buat saya sis and agan, makasih dah berbagi infonya.
bagaimana kalau laptop atau komputer rusak yok ikuti panduan gratisnya


26 Disember 2018 pada 6:00 PTG

Catat Ulasan

 
© CARA DAFTAR UNIFI ONLINE All Rights Reserved